Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Υψηλή η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα (11-2-2016 )

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ  Υψηλή η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα (11-2-2016 )
Τελευταία ενημέρωση 17/02/2016

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη δυνατότητα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ήταν ένα από τα μηνύματα που εξέπεμψε με παρέμβασή του την 10-2-2016 από τη Βουλή ο κ. Γ. Στουρνάρας, σχετικά με τα αναγκαία, άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Μεταξύ των βημάτων αυτών, είναι η διασφάλιση περιβάλλοντος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, καθώς και η ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα, επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της διόγκωσης του προσφυγικού, ειδικά για τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε, μεταξύ άλλων, επικαλούμενος και στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος συνολικά στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. «Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Εχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για τον άνεργο, την επιμόρφωση και τις οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Εχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία τριών άλλων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν έπειτα από εμάς σε μνημόνια και βγήκαν ήδη. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη» πρόσθεσε. Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως πρέπει όπως ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η μνημονιακή συμφωνία, έτσι να ψηφιστούν και τα εφαρμοστικά αυτής μέτρα («δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται η συμφωνία και δεν ψηφίζονται όλα τα προαπαιτούμενα» σημείωσε). Η αποστροφή αυτή ερμηνεύθηκε ως μήνυμα κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Απαντώντας και σε ερωτήσεις βουλευτών (μεγάλος αριθμός των οποίων, πάντως, αποχώρησε από την αίθουσα δίχως να περιμένει τις απαντήσεις του διοικητή) ανέφερε πως μεταξύ των όσων πρέπει να γίνουν είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπάρξει μείωση των δαπανών και όχι αύξηση φόρων και εισφορών, να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι για τη χώρα μας το κόστος για το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ (υποδομή, διάσωση, νοσηλεία). Την ίδια στιγμή, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί πιθανής εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για όξυνση των προβλημάτων για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας μιας τέτοιας εξέλιξης.

Οταν η συζήτηση επικεντρώθηκε, τέλος, σε θέματα του τραπεζικού τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ είπε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να πει το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και επανέλαβε πως είναι κρίσιμο να διαχειριστούν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στον βαθμό που το επιτύχουν και προσελκύσουν επιστροφή καταθέσεων δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση τα προσεχή χρόνια. Ως προς τις καταθέσεις, αίσθηση προκάλεσε ένα επιπλέον στοιχείο που έδωσε: είπε πως μόνο εντός του 2015 κατεγράφη εκροή καταθέσεων σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που έφυγε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2009 έως σήμερα.
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ