Ο υπουργός Εργασίας στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του Πολιτικούς Αρχηγούς για το Ασφαλιστικό

 Ο υπουργός Εργασίας στον κ.  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του Πολιτικούς Αρχηγούς για το Ασφαλιστικό
Τελευταία ενημέρωση 04/01/2016

 Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον Προεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ των άλλων  ότι «είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη»Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι «το ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή».
«Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή» τόνισε και κατέληξε:

«Θέλω να πιστεύω -όχι απλώς να ελπίζω, να πιστεύω- ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι εκείνη αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και οι θυσίες του Ελληνικού Λαού επίσης, θα γίνουν κατανοητές.».
και τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή :

  1. Με τον προεδρο της Ν.Δ. κ Πλακιωτάκης .Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών»
  2. Με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη , Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει  η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε  ο κ. Λεβέντης.
  3. Με τον Γ.Γ.του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.Ο Γ.Γ. εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.  «Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.
  4. Με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Φώφη Γεννηματά η οποία μεταξύ των άλλων στο τέλος δήλωσε  «Θα  τοποθετηθούμε αναλυτικά επι της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης  όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στην Βουλή».
Τέλος ο υπουργός Εργασίας δηλώνοντας την απόλυτη συμφωνία του με τα λεγόμενα του κ. Παυλόπουλου, επισήμανε ότι «το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας» ενώ τόνισε ότι «μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε για τις ελληνικές προτάσεις ότι «είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο» και ότι «μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο».

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα». «Θεωρώ πως είναι ένα κατ' εξοχήν εθνικό ζήτημα για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη μπορούμε» σημείωσε.
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας στο «Έθνος της Κυριακής», καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.