Ασφαλιστικό εννέα αλλαγές φέρνει το 2015

Ασφαλιστικό εννέα αλλαγές  φέρνει το 2015
Τελευταία ενημέρωση 06/04/2015

Διαβάσαμε στην Καθημερινή της Κυριακής της 14-12-2014 για το Ασφαλιστικό . Μας ενδιαφέρουν . Γιαυτό και σας το προτείνουμε .

Εννέα αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει το 2015Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, καθώς και αυξήσεις στα όρια ηλικίας για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φέρνει το 2015. Πρόκειται για εννέα αλλαγές... πριν από τις επερχόμενες αλλαγές που προβλέπονται σε ήδη ψηφισμένους, παλαιούς, ακόμη και προ Μνημονίου, νόμους, οι οποίοι εφαρμόζονται σταδιακά, προκειμένου να μην ανατρέψουν τον σχεδιασμό των ασφαλισμένων.Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις 9 σίγουρες αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες αλλαγές.

1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή, που προβλέπεται στον νόμο 3863/2010 και αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά.Για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων και έως ότου εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη, θα ισχύσει μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 θα εφαρμόζεται ο παλαιός υπολογισμός. Για τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, η σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά θα είναι 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

2. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου 2458 του 1997 που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με -4% κάθε χρόνο. Ωστόσο, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη, για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

3. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων. Οι διατάξεις αυτές προβλέπονται στον νόμο 3029 του 2002. Το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει να μειώνεται από το 2008, κάθε χρόνο, για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή.

4. Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε με μείωση 5,2% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του ΕΤΕΑ, τον Ιούλιο του 2014, για πρώτη φορά. Για τη νέα χρονιά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα μείωση, κοντά στο 10%, καθώς κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, το Ταμείο πρέπει να αναπροσαρμόζει τις παροχές του.

5. Αλλαγές στα εφάπαξ. Δύο διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ θα «τρέχουν» παράλληλα εντός του 2015 στο Δημόσιο. Για όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 και θα λάβουν την παροχή εντός του επομένου έτους, δεν θα υπάρξει μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό, που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, θα δουν το εφάπαξ τους να υπολογίζεται, από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, με βάση ένα νέο μαθηματικό τύπο, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη γνωστός. Τα επικρατέστερα τρία σενάρια κάνουν λόγο για μειώσεις έως και 50%.

6. Ο νέος μαθηματικός τύπος θα επεκταθεί από το 2015 και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου, συμπαρασύροντας στις μειώσεις και τα μερίσματα.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ :  http://www.kathimerini.gr/795846/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ennea-allages-sto-asfalistiko-fernei-to-2015