Ο κ. Πρωθυπουργός συζήτησε με εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Ο κ. Πρωθυπουργός συζήτησε με εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Τελευταία ενημέρωση 17/10/2022

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μενάνδρου 54  Τ.Κ. 104 31,  ΑΘΗΝΑ
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: Μεσογείων 96 Τ.Κ. 115 27 ΑΘΗΝΑ
Ε-mail:poaasa@yαhoo.gr  - Ιστοσελίδα: www.poaasa.gr
                 Τηλέφωνο : 210-5249884

                                                                                                            Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2022

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την συνάντηση  συνταξιουχικών οργανώσεων με τον  Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου  
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Πρωθυπουργό και την διευρυμένη αντιπροσωπεία Υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 14/10/22, ανέδειξαν την ανάγκη και την απαίτηση των συνταξιούχων για  ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αναλυτικά αναφέρονταν στο Υπόμνημά τους. 
Η αναγκαιότητα ουσιαστικών λύσεων προκύπτει από τις τεράστιες περικοπές, που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε όλα τους τα δικαιώματα, συντάξιμες αποδοχές, Δώρα, ΕΚΑΣ, κοινωνικές  παροχές, υγεία και φάρμακα, που τα έχουν πληρώσει με τον αγώνα μιας ζωής, δεν τα χρωστούν σε κανένα δανειστή και τα διεκδικούν στο σύνολό τους. Αλλά και από τις ανατιμήσεις αυτής της περιόδου που έχουν αφαιρέσει ακόμη μια μηνιαία σύνταξη. 

Απαίτησαν: 
Μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση που οι συνταξιούχοι της χώρας μας βιώνουν,  να δοθούν άμεσα πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους,  τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις με την ενσωμάτωση της λεγόμενης απαράδεκτης προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποδοχές. 
Να αποδοθούν άμεσα τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους δίχως διακρίσεις και  προαπαιτούμενα. 
Να εφαρμοσθεί η νομοθεσία και να καταβληθούν άμεσα οι καταβαλλόμενες συνδρομές πέντε χρόνων για τις λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οικειοθελώς πληρώνουν  στις δικαιούχες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα χρήματα που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. 
Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά  είναι στο πνεύμα και την λογική των εξαγγελιών της κυβέρνησης στην ΔΕΘ, που όπως έχουμε καταγγείλει σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, όχι μόνο δεν αποτελούν αυξήσεις, αλλά είναι νέες παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις μας. Δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν  στις Δικαιούχες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τα λειτουργικά τους έξοδα από τα 0.20 ευρώ, καθώς και  ότι για  την περίοδο του ερχόμενου καλοκαιριού από νωρίς θα γίνει συζήτηση με την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας για την συνέχιση του προγράμματος.
 Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των συνταξιούχων έθεσε στην συζήτηση ένα σημαντικό ζήτημα διαδικασίας, ότι η ΣΕΑ δεν αντιπροσωπεύτηκε στο σύνολο των μελών της όχι με δική της ευθύνη και ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. 
Μετά από αυτή την συνάντηση η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει λυθεί από τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, που υποφέρουν από την ακρίβεια και τις τεράστιες περικοπές. Οι  απαντήσεις που δόθηκαν είναι μια επανάληψη των όσων ειπώθηκαν στην συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Γι’ αυτό τον λόγo η απάντηση της ΣΕΑ σε όσα συζητήθηκαν  είναι ακριβώς αυτή που δόθηκε μέσα από το  Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά από εκείνη την συνέντευξη και το επαναλαμβάνουμε αυτούσιο.  
1)     Τα ποσά των λεγόμενων αυξήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προβλέπονταν από  τον νόμο που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017 και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους απαγορεύθηκαν μέχρι το 2022. Στην συνέχεια  η απαγόρευση μετατέθηκε για την 1/1/23. Αυτό  υιοθετήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και το υλοποιεί.  
Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε αναλάβει την δέσμευση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον διατηρεί  και με βάση αυτόν τον νόμο είχαμε τις χθεσινές εξαγγελίες. 
2)     Πώς λοιπόν η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις, όταν για δεκατρία χρόνια αυτές σφαγιάζονται με τεράστιες περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις στις κύριες και επικουρικές,         στις συντάξεις  χηρείας,  με  την αφαίρεση  της  13ης  και  14ης  σύνταξης,      του ΕΚΑΣ, του εφάπαξ. 
3)     Οι συνταξιούχοι που έχουμε πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αύξηση το 6 ίσως και 7% μεσοσταθμικά, όταν αυτό το ποσοστό  δεν καλύπτει ούτε το ποσοστό της αύξησης του τιμαρίθμου του τελευταίου διαστήματος. Όταν ακόμη αυτά τα ποσοστά δίνονται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις. Όταν δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας και η εφορία καραδοκεί. 
4) Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα εκατομμύριο και πάνω συνταξιούχοι που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά, που και αυτή νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν θα πάρουν  αύξηση όταν αυτή δεν καλύπτει την προσωπική διαφορά. Και αυτές οι περιπτώσεις είναι πάνω από ένα εκατομμύριο.  Μάλιστα σε  αρκετές περιπτώσεις η διαφορά είναι τόσο μεγάλη,  όπως των  συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν αύξηση. Το ότι μέχρι σήμερα το ποσό της προσωπικής διαφοράς  δίνονταν και δεν είχε περικοπεί από την 1/1/19, όπως αρχικά ψηφίσθηκε, οφείλεται στην αγωνιστική δράση των συνταξιούχων και της Ομοσπονδίας μας.
5)     Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης την αφαίρεση μόνο του μικρού ποσού του ν.3986/11 και ταυτόχρονα να παραμένει η παρακράτηση του πολλαπλάσιου ποσού υπέρ του ΑΚΑΓΕ από το 2010. Σε ποιον προσφέρουν αλήθεια αλληλεγγύη οι συνταξιούχοι των χιλίων ευρώ;
6)     Δεν μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε να μην δίνονται 11 μηνών αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και με αυτά τα χρήματα, καθώς και με τα τεράστια χαράτσια στις τιμές του ρεύματος, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. 
7)     Δεν μπορούμε να δεχθούμε, αντί για τα πληρωμένα δώρα μας που έχουν εδώ και  10 χρόνια περικοπεί, να μας δίδονται από τις κυβερνήσεις, όποτε τους βολεύει, επιδόματα φτώχιας, και μάλιστα σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους.   
Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που μας έχουν φέρει, η διεκδίκηση και το πλαίσιο αιτημάτων μας παραμένει στο ακέραιο και θα το διεκδικήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις  που ήδη σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται. 

Σε αυτή την βάση συνεχίζουμε τον αγώνα μας και  διεκδικούμε:
 Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του των ετών 2012-2016  που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα. 
 Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018.  
 Να καταργηθεί άμεσα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης , όχι μόνο το μικρό ποσό του Ν. 3986/11 αλλά και η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης , πολλαπλάσιου ποσού υπερ του ΑΚΑΓΕ από το έτος 2010. 
 Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς. 
 Να αναλάβει πρωτοβουλία η Κυβέρνηση ούτως ώστε να ανακοπεί το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία μας και να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι. 
  'Αμεση καταβολή των δώρων. 
Τέλος η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζει απερίφραστα.


                   Ο                                                                                     Ο
    Γενικός Γραμματέας                                                                 Πρόεδρος
  ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς                                  ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος
    Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.                                                 Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.