NON- COVID Νοσοκομείο το ΝΙ.Μ.Τ.Σ. για την πανδημία COVID -19

NON- COVID Νοσοκομείο το ΝΙ.Μ.Τ.Σ.  για την πανδημία COVID -19
Τελευταία ενημέρωση 04/03/2021

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. και μέλος του Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ  Αντιστράτηγος ε.α. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος μας  ενημερώνει για το  Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε σήμερα  :

 
   Αγαπητοί συνάδελφοι του Δ.Σ., ενημερώνω ότι ,την  24-02-2021, προσκληθήκαμε  σε έκτακτο Δ.Σ. στο ΝΙ.Μ.Τ.Σ, με μοναδικό αντικείμενο, τη λήψη απόφασης επί αιτήματος για διάθεση 120 κλινών στο Ε.Σ.Υ.   για νοσηλεία περιστατικών COVID-19, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική.  
 
 Για ενημέρωση και των συναδέλφων μας, παραθέτω την τοποθέτησή μου επί του θέματος αυτού και τις μετέπειτα εξελίξεις….  
 
       
 
   Κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ.Σ.  
 
Σε μια πανδημία, σε ώρες κρίσιμες για την κοινωνία, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Να κρατήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική   στάση και να προτάξαμε το γενικότερο από το ατομικό συμφέρον. Θέλω να πιστεύω ότι, η κοινωνική ευαισθησία και  η στάση μας αυτή, θα εκτιμηθεί από την πολιτεία και την  κοινωνία….  
 
Κατά συνέπεια, λέμε ναι στην πρόταση – πρόσκληση για παραχώρηση κλινών στο Ε.Σ.Υ.   
 
Θα παραχωρήσουμε όμως, όχι 120, αλλά 32 κλίνες, αφού αυτή είναι η δυνατότητα του Ιδρύματος για παροχή  κλινών με οξυγόνο στους ασθενείς, (απαραίτητο στοιχείο για την νοσηλεία  ασθενών με  covid 19), σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας, όπως ανέφερε ό κ. Γενικός Διευθυντής.  
 
Η παραχώρηση βέβαια θα γίνει  με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις που θα μετριάσουν τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις των δικαιούχων συναδέλφων, που συνεχίζουν να το πληρώνουν, χωρίς να έχουν ανάλογη  εξυπηρέτηση εδώ και ένα χρόνο περίπου.  
 
1. Η παραχώρηση θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, (2μηνο)και το Ίδρυμα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί  με το ίδιο Διοικητικό καθεστώς, ( Δ.Σ.)  
2.Θα παραχωρηθούν κλίνες μόνο από την παλαιά πτέρυγα  που έχει στους χώρους της όλες τις κύριες δομές του Νοσοκομείου ήτοι: Χειρουργεία, καρδιολογική κλινική, ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα κ.λ.π. και δεν έχει επαφή με τη Νέα που δεν έχει ιδιαίτερο ανελκυστήρα για άνοδο-κάθοδο και μεταφορά στην παλαιά πτέρυγα για εξετάσεις.  
3.Η 1η ΥΠΕ  θα διαθέσει στο ΝΙΜΤΣ το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό) και θα αναλάβει την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και άλλων αναλωσίμων απαραίτητων  για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, (ιατρικές  στολές, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κλπ).  
4.Θα διασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των δικαιούχων του ΝΙΜΤΣ και  από τα άλλα Στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου λειτουργούν.  
5.Θα διασφαλισθεί η διατήρηση του δικαιώματος, της κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων και μελών οικογενειών τους, που ενδεχομένως θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό.  
6.Θα διασφαλιστεί η πίστωση για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του και λοιπών ουσιωδών ελλείψεων του Ιδρύματος, όπως μας είχαν υποσχεθεί κατά την προηγούμενη παραχώρησή του, ως Νοσοκομείου αναφοράς COVID 19 , όπως:  
  -Αντικατάσταση Ηλεκτρολογικού Δικτύου ,  κατασκευή λουτρών, ενεργειακή αναβάθμιση της νέας πτέρυγας ,κατασκευή εξωτερικού ανελκυστήρος και κατασκευή νέου κτιρίου εντός του ΝΙΜΤΣ.  
 
Με τη λήξη της προθεσμίας, το Νοσοκομείο θα επιστραφεί  στους δικαιούχους του, με τον εξοπλισμό και το προσωπικό που θα έχει αποκτήσει. ‘’  
 
Η θέση αυτή υιοθετήθηκε από το Δ. Σ. και αποτέλεσε την απάντησή μας επί του αιτήματος.  
 
Σε συνέχεια, φαίνεται ότι πρυτάνευσε η λογική να μη απενεργοποιηθεί ένα ολόκληρο Νοσοκομείο για 30 κλίνες και εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. Δ1α/Γ/Π.οικ.13068/ΚΥΑ  ΥΦΕΘΑ & ΥΓΕΙΑΣ/ΦΕΚ Β'802/1 Μαρ. 21, με την οποία αποφασίστηκε η παραχώρηση 120 κλινών νοσηλείας, για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, για χρονικό διάστημα από 01.3.2021 έως και 30.04.2021και προγραμματίστηκε η μεταφορά 30 ασθενών για κάθε ένα από τα Νοσοκομεία «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» και «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» .  
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:
 
- το ΝΙ.Μ.Τ.Σ μετατρέπεται σε non-Covid  Νοσοκομείο.  
 
-Οι δικαιούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να εξυπηρετούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προυπήρχαν.  
 
-Οι δικαιούχοι που τυχόν νοσήσουν από κορωνοϊό , μπορούν να τύχουν νοσηλείας στο ΝΙ.Μ.Τ.Σ. αφού θα παραμείνει για την εξυπηρετησή τους, ο ειδικά διαμορφωμένος για το σκοπό αυτό χώρος. 
 
- Θα επανακτήσει σταδιακά τη φήμη του, ως ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της Αττικής  
 
Με  εκτίμηση  
 
Δημήτριος ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ