Η Αλόνησσος καταργεί την πλαστική σακκούλα απο 1-12-2015
Την 1η Δεκεμβρίου, η Αλόννησος πρόκειται να καταργήσει την πλαστική σακούλα. Το φιλόδοξο εγχείρημα έχει την υποστήριξη όλου του νησιού, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να κάνει άλματα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αν τα καταφέρει, η Αλόννησος θα γίνει η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει μια τόσο σημαντική αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Ολόκληρη χαρακτηρισμένη Natura και στην καρδιά του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, η Αλόννησος φιλοδοξεί να αποκτήσει την ταυτότητα του πλέον Πράσινου ελληνικού νησιού. «Ο κόσμος εδώ είναι ευαισθητοποιημένος από παλιά, όχι επειδή ήρθαν οι νόμοι και οι απαγορεύσεις», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης. «Υπάρχει μια οικολογική συνείδηση, που μπορεί οι παλιότεροι να την ονόμαζαν αλλιώς, αλλά στην ουσία της υπήρχε».
Ο κ. Βαφίνης μιλάει με ενθουσιασμό για τα πρόσφατα περιβαλλοντικά επιτεύγματα του νησιού. «Οταν ξεκινήσαμε την ανακύκλωση το 2012, δεν περίμενα ότι ο κόσμος και ειδικά οι μεγαλύτεροι θα συμμετείχαν. Τώρα όμως βλέπεις τις γιαγιάδες να είναι πρώτες στην ανακύκλωση. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα βήματα που κάνουμε».
Το νέο εγχείρημα της Αλοννήσου είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας. «Την περασμένη άνοιξη συμμετείχα σε ένα συνέδριο για την ανακύκλωση στα νησιά. Εκεί τέθηκε το θέμα της πλαστικής σακούλας από κάποιους επιστήμονες και αυτά που άκουσα με επηρέασαν. Είναι ένα υλικό που χρειάζεται 400-500 χρόνια για να εξαφανιστεί και προκαλεί τεράστια ζημιά, στη στεριά και στη θάλασσα. Το συζητήσαμε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε, με τη βοήθεια των οργανώσεων MOm και Μεσόγειος SOS».
Ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τους επαγγελματίες του νησιού. «Αποφασίσαμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινάει η κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ηδη οι επαγγελματίες σταμάτησαν τις παραγγελίες και αντ’ αυτών παρήγγειλαν άλλες σακούλες, πάνινες ή πλαστικές πολλαπλών χρήσεων, που θα τις χρεώνουν. Τα καταστήματα ρούχων ήδη δουλεύουν 80% με χάρτινες σακούλες. Ακόμα και τα μαγαζιά με τα σουβενίρ δέχθηκαν να παραγγείλουν τις χάρτινες, που είναι λίγο πιο ακριβές. Η Μεσόγειος SOS και το Ιδρυμα “Θάλασσα” θα προσφέρουν 2.000 πάνινες σακούλες και έντυπο υλικό, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε καμπάνια για τους επισκέπτες».
«Η Αλόννησος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και πολύ θετικό κλίμα σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον», λέει η κ. Ναταλία Ρουμελιώτη, υπεύθυνη θεμάτων παράκτιας διαχείρισης της οργάνωσης Μεσόγειος SOS. Η οργάνωση συμμετέχει στο DeBag, μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου με κοινοτική χρηματοδότηση (LIFE). «Η μείωση της πλαστικής σακούλας είναι σημαντική για το περιβάλλον, είναι εύκολη και, επιπλέον, υποχρέωσή μας βάσει της νέας κοινοτικής νομοθεσίας. Οσο κι αν ακούγεται μεγαλεπίβολο, νομίζω ότι η Αλόννησος θα τα καταφέρει».
«Είμαι πολύ αισιόδοξος», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης. Σίγουρα δεν περιμένουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει πλαστική σακούλα στο νησί. Ευελπιστούμε όμως ότι σε ένα χρόνο θα τα έχουμε καταφέρει».
Κοινοτική οδηγία
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Οδηγία για τη μείωση της χρήσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας (τύπου σούπερ μάρκετ), με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025 (ενδεικτικά, σήμερα στη χώρα μας καταναλώνονται 242 σακούλες/άτομο ετησίως). Ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται .Περισσότερα πατήστε εδώ ((www.kathimerini.gr/835256/article )