Αντισυνταγματική κρίθηκε η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.

Αντισυνταγματική κρίθηκε η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.
Τελευταία ενημέρωση 17/02/2017

Αντισυνταγματική κρίθηκε η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου
     
Με την υπάριθμ 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την 10-2-2017
 έκρινε αντισυνταγματική την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), η οποία επιβλήθηκε το διάστημα 2010 - 2011 σε περίπου 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς είναι άμεσα εκτελεστή και αναμένεται να στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η ΕΑΣ επεβλήθη στις συντάξεις με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων και χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γνωστό και ως «κουμπαρά» των ταμείων, που «σπάει» όποτε υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, παρ’ ότι δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα του μέλλοντος, με 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πλέον, με την απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τίθεται άμεσο ζήτημα βιωσιμότητας του κουμπαρά και κατά συνέπεια του συστήματος, αφού η ΕΑΣ είναι ο βασικός αιμοδότης του ΑΚΑΓΕ, που με τη σειρά του συνεισφέρει για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά μόνο το Δημόσιο, περίπου 250.000 άτομα, οι οποίοι χρηματοδοτούν το ΑΚΑΓΕ με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους συνταξιούχους όλου του Δημοσίου (δικαστικούς, σώματα ασφαλείας και ειδικά μισθολόγια) που με κύρια σύνταξη από 1.400 ευρώ και άνω κατέβαλλαν ως εισφορά 3% - 14%, τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με σύνταξη από 1.700 ευρώ και πάνω που κατέβαλλαν εισφορά 3% - 10%, καθώς και αυτούς που είχαν επικουρική σύνταξη από 300 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης, η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί από την ημερομηνία της δημοσίευσης καταργώντας άμεσα την ειδική εισφορά.
Επίσης διατάσσεται αναδρομική επιστροφή σε όσους μέχρι την έκδοση της απόφασης είχαν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια,.
Για τους λοιπούς θα ισχύσει απο την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης .
Σε όλους αυτούς τους Συνταξιούχους θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρήθηκαν μέχρι τώρα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι η μοναδική μνημονιακή κράτηση που πέρασε και στις νέες συντάξεις του καινούργιου ασφαλιστικού, ενώ διατηρείται και κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων.Η Π.Ο.Α.Σ.Α. θα σας ενημερώσει σε περίπτωση που δεν έχετε υποβάλλει