Ίδρυση Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής

Ίδρυση Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής
Τελευταία ενημέρωση 04/06/2019

  ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
Σαν σήμερα ( 2 Ιουνίου)  το έτος 1833 ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα, η ‘Ελληνική ΒασιλικήΧωροφυλακή’, ενώ στις 12 Ιουνίου του ίδιου έτους, συγκροτήθηκε το Σώμα αποτελούμενο από:
Έναν [1] Αρχηγό,
Δέκα [10] Μοιράρχους,
Είκοσι τέσσερις [24] Υπομοιράρχους,
Έναν [1] Καταλυματία –ο μετέπειτα Ανθυπασπιστής-,
Εκατόν τρεις [103] Ενωμοτάρχες,
Εκατόν είκοσι έφιππους Χωροφύλακες,
Οκτακόσιους πεζούς Χωροφύλακες
Συνολική δύναμη:1059 ανδρών.
Πέντε μήνες μετά [10 Νοεμβρίου]δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός του Σώματος,αποτελούμενος από 283 άρθρα και δημιουργούμενος από συνδυασμό γερμανικών και γαλλικών νομοθετημάτων, προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα. Πρωτεργάτης στη συγκρότηση της νομοθετικής υπόστασης και της εν γένει οργάνωσης του Σώματος, ήταν ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος. 
Ο τότε βασιλιάς Όθωνας στήριξε ολόθερμα την ανάπτυξη του νεαρού Σώματος. Καταδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διετία 1833-1835 δαπανήθηκε για τη Χωροφυλακή το υψηλότατο για την εποχή ποσό των 1.108.000 δραχμών, όταν για το σώμα των 5.000 Βαυαρών στρατιωτών που συνόδευσε τον Όθωνα κατά την έλευσή του στην Ελλάδα, ήταν 8.828.500 δραχμές. 
Η αρχικήονοματοδοσίατου Σώματος [‘Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή’] ακολούθησε τη γενικότερη πρακτική των χωρών που είχαν –ή έχουν ακόμη και σήμερα-βασιλεία, ενώ η βοιωτική ασπίδα επελέγη ως έμβλημα. 
Πρώτος Αρχηγός ανέλαβε ο Γάλλος φιλέλληνας συνταγματάρχης Φραγκίσκος Γκραγιάρ ενώ οι πρώτοι δέκα που ανέλαβαν τη διοίκηση των ισάριθμων μοιραρχιών –αντίστοιχων αστυνομικών διευθύνσεων-ήταν οι: Αντώνης Μαυρομιχάλης, Νικόλαος Πετιμεζάς, Ηλίας Πανάς, Κων/νος Βλαχόπουλος, Δημήτριος Δεληγιώργης, Ιωάννης Βελέντζας, Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλος, Γεώργιος Κλεώπας, Μιχάλης Σισίνης, και Γεώργιος Βοϊνέσκος, οι οποίοι ήταν αρχηγοί προηγούμενων ατάκτων σωμάτων. 
Οι παραπάνω Μοίραρχοι ανέλαβαν τις ισάριθμες μοιραρχίες των πρωτευουσών των 10 τότε νομών του κράτους, ήτοι: Ναυπλίου [πρωτεύουσα], Πάτρας, Καλαμάτας, Τρίπολης, Μυστρά, Μεσολογγίου, Σαλώνων, Αθήνας, Χαλκίδας και  Ερμούπολης. 
Οι Χωροφύλακες κατατάσσονταν εθελούσια, ήταν ηλικίας 25-40 ετών, ενώ έπρεπε να γνωρίζουν γραφή και να έχουν ευδόκιμη 4ετή προϋπηρεσία στο στρατό. Το 1861 ιδρύθηκε η Σχολή Χωροφυλακής σε εγκαταστάσεις του στρατού, υπαγόμενη στο Υπουργείο Στρατιωτικών, ενώ από το 1906 το Σώμα απέκτησε τις δικές του εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. 
Το εν λόγω ένδοξο Σώμα προσέφερε τα μέγιστα στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας, με αποκορύφωμα τους βαλκανικούς πολέ-μους, την μικρασιατική εκστρατεία, την άμυνα της Κρήτης στην επίθεση των γερμανικών δυνάμεων,ενώ διαλύθηκε έπειτα από 151 χρόνια ουσιαστικής και πολυσχιδούς προσφοράς στην κοινωνία και το έθνος [1984], με αφορμή την ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ιστορικό ΦΕΚ