Θυσιάζονται επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου (5-12-2015 )

Θυσιάζονται επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου (5-12-2015 )
Τελευταία ενημέρωση 13/12/2015

Θυσιάζονται επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου (5-12-2015 )
Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Μειώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό, με στόχο να αποτραπούν «πάση θυσία» οι περικοπές στις κύριες συντάξεις. Εχοντας απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο επαναϋπολογισμού των συντάξεων, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια περιστολής των δαπανών, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας, που από τον Αύγουστο του 2013 έχουν κηρύξει παύση νέων πληρωμών, και στα μερίσματα σε 280.000 πολιτικούς συνταξιούχους, που με πολύ κόπο και με συνεχή δάνεια πληρώνονται το τελευταίο εξάμηνο.

Αναλυτικά, στην επικούριση, το υπουργείο Εργασίας –όπως φαίνεται και από το κείμενο αρχών που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ)– σχεδιάζει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας. Καθώς βέβαια στην πράξη, μέσω του τρίτου μνημονίου, έχει δεσμευθεί ότι το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ, στο οποίο εντάχθηκαν όλα τα επικουρικά ταμεία, αναζητεί λύσεις για να κλείσει το 2016 «τρύπα» της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από την περιουσία ή έστω την απόδοση αυτής, από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα και, εάν αυτά δεν επαρκούν, από στοχευμένες, κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων. Βάσει του σχεδιασμού, αυτές θα ξεκινούν από 2% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 30% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ, με τιμές όμως 2010 (προκειμένου να ενσωματωθεί και η απόφαση του ΣτΕ).

Στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο, που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ένταξη όλων των ταμείων πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ παροχή σε έναν φορέα που πιθανότατα θα «κρεμαστεί» ως ειδικός λογαριασμός ή διεύθυνση, κάτω από τον ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης. Οπως και στις επικουρικές συντάξεις, μέρος του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την περιουσία του ενιαίου φορέα, που λόγω των ενοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν προς έκδοση περίπου 61.500 αιτήσεις απονομής εφάπαξ, με τη σχετική δαπάνη να εκτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ. Ανάσα για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν οι περισσότερες αιτήσεις, θεωρούνται οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, που για τον επόμενο χρόνο εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών άνω των 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μόνο για το Δημόσιο έχει προαποφασιστεί, το 2016, να δοθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ από το δάνειο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, άρα και για να απονεμηθούν εφάπαξ. Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο είναι στο «κόκκινο», καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες εισέπραττε περί τα 23 εκατ. ευρώ τον μήνα από εισφορές, ενώ οι υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους ξεπερνούσαν τα 39 εκατ. μηνιαίως.

Κατασχέσεις σε οφειλέτες Ταμείων

Ξεκινάει από Δευτέρα η διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σε περισσότερους από 100.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, με αρρύθμιστες οφειλές που συνολικά ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφενός, ξεπαγώνει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls, αφετέρου, καθορίζει τη διαδικασία ώστε να γίνονται αυτόματα, μέσω τραπεζών. Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά. Βάσει του σχεδιασμού, σε πλήρη εξέλιξη, το ΚΕΑΟ θα μπορεί να στέλνει στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.