Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αβραμάκη - Δ. Καλαματιανού στη Βουλή για τα Μετοχικά Ταμεία

Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αβραμάκη  - Δ. Καλαματιανού στη Βουλή για τα Μετοχικά Ταμεία
Τελευταία ενημέρωση 19/07/2022

 Λευτέρης Αβραμάκης

Βουλευτής Σερρών
ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Σελεύκου 4, Σέρρες
Τηλ.: 2321065320, 2321028066
Βουλής 4, Αθήνα
Τηλ : 2103706347, Fax: 2103706547
Email e.avramakis@parliament.gr
 
Σέρρες, 23 Ιουνίου 2022
 
Ερώτηση Λ. Αβραμάκη – Δ. Καλαματιανού στη Βουλή: «Να αποδοθούν στα Μετοχικά Ταμεία οι εισφορές που προβλέπονται από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και να μην υιοθετηθεί η πρόταση του ΑνΥΠΟΙΚ που προβλέπει δραστική μείωση των χρημάτων που δικαιούνται».
Να μην υιοθετηθεί η πρόταση του ΑνΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκη, που προβλέπει δραστική μείωση των πόρων που δικαιούνται τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ζητούν με ερώτησή τους  στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης και ο Βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός με τη συνυπογραφή 22 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η πρόβλεψη του Νόμου να αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία πόροι ύψους 4% επί του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται, έχει θεσπιστεί ως αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται επικουρική ασφάλιση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόταση του ΑνΥΠΟΙΚ να περιοριστεί το ύψος αυτής της χρηματοδότησης στη μέση χρηματοδότηση της προηγούμενης πενταετίας προσαυξημένη κατά 50%, πρακτικά συνεπάγεται μηδαμινά έσοδα για τα μετοχικά ταμεία, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιήθηκαν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Επιπρόσθετα οι Βουλευτές τονίζουν, ότι στην περίπτωση που αποδίδονταν επικουρική ασφάλιση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των πόρων που δικαιούνται τα Μετοχικά Ταμεία από τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται. Επιπρόσθετα υποστηρίζουν ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν μακροχρόνιους σχεδιασμούς, γεγονός που συνεπάγεται ότι μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει προγραμμάτων θα αργήσει να υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα. Τέλος, τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται να γίνεται επίκληση του δημοσιονομικού κόστους μόνο σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των Μετοχικών Ταμείων και άρα τα μερίσματα που δικαιούνται οι απόστρατοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και λιμενικοί, τη στιγμή που δεν γίνεται καμία επίκληση του δημοσιονομικού κόστους στις προσωπικές αποφάσεις του πρωθυπουργού που χωρίς εισήγηση της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων το τελευταίο διάστημα επιστρέφει από επισκέψεις του στο εξωτερικό και με ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.  
Την ερώτηση των Βουλευτών Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη και Ηλείας Διονύση Καλαματιανού, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζουράρις Κώστας, Μάλαμα Κυριακή, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πούλου Γιώτα, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Τζάκρη Θεοδώρα, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης και Ψυχογιός Γιώργος.
 
Αναλυτικά η ερώτηση
 
 
Σέρρες, 23  Ιουνίου 2022
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
- Εθνικής ʼμυνας
- Οικονομικών 
 Θέμα: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή των ποσών που αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων από τα προγράμματα εξοπλισμού»
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επί των δαπανών του ΥΠΕΘΑ που αφορούν την άμυνα, υπολογίζεται κράτηση 4% επί της καθαρής αξίας της δαπάνης, η οποία αποδίδεται στα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), ξεχωριστά στο καθένα και αναλόγως του ποιος Κλάδος εκτελεί την προμήθεια. 
Όπως όμως πληροφορούμαστε, ο ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκης με επιστολές του προς το ΥΠΕΘΑ αντιτίθεται στην καταβολή στα Μετοχικά Ταμεία  των Ενόπλων Δυνάμεων των ποσών που προβλέπονται από την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θεωρώντας ότι με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα τα έσοδα αυτά θα εκτοξευτούν πολύ πάνω από το δημοσιονομικό πρόγραμμα προερχόμενα μάλιστα από δανεισμό της χώρας και προτείνει να τροποποιηθούν τα ποσοστά των κρατήσεων ώστε να προκύπτουν μικρότερα έσοδα στα Μετοχικά Ταμεία. Συγκεκριμένα προτείνει τα έσοδα αυτά συνολικά να μην υπερβαίνουν το μέσο όρο των ποσών της προηγούμενης πενταετίας προσαυξημένο κατά 50%.
Εάν όμως υιοθετηθεί η πρόταση του ΑΝΥΠΟΙΚ, τα Μετοχικά Ταμεία θα έχουν πενιχρά έσοδα δεδομένου ότι την προηγούμενη πενταετία το κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και της λιτότητας.  
Οι στρατιωτικοί  όμως των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το μόνο προσωπικό του ελληνικού δημοσίου που δεν έχουν επίσημη επικουρική ασφάλεια και οι μόνοι για τους οποίους το δημόσιο δεν καταβάλει εργοδοτική εισφορά ύψους 3%, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Η χρηματοδότηση των Μετοχικών Ταμείων που προβλέπεται ως ποσοστό επί της δαπάνης εξοπλιστικών προγραμμάτων, θεσπίστηκε ουσιαστικά ως αντιστάθμισμα της έλλειψης επικουρικής ασφάλισης των στρατιωτικών. Παράλληλα, είναι σαφές ότι η απόδοση αυτής της εισφοράς στα Μετοχικά Ταμεία δεν πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αφού η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων πραγματοποιούνται σε βάθος χρόνου και κάθε σχετική δαπάνη προορίζεται για να καλύψει μακροχρόνιες ανάγκες των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που υπήρχε επικουρική ασφάλιση των στρατιωτικών το κόστος για την Πολιτεία από τις εισφορές του εργοδότη θα ήταν πολλαπλάσιο του κόστους της εισφοράς επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η δαπάνη αυτή θα ήταν ετήσια. 
Τέλος, η υλοποίηση στην παρούσα φάση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων με προσωπικές συμφωνίες του πρωθυπουργού χωρίς να είναι γνωστές εάν υπάρχουν οι εισηγήσεις των αρμόδιων επιτελείων, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν νέα  μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, γεγονός που συνεπάγεται και την ελαχιστοποίηση των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων. 
ΕΠΕΙΔΗ τυχόν αποδοχή της πρότασης του ΑΝΥΠΟΙΚ πρακτικά συνεπάγεται τη δραστική μείωση της εισφοράς υπέρ των μετοχικών ταμείων   
ΕΠΕΙΔΗ τυχόν υπέρβαση των δημοσιονομικών αντοχών λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων θα έπρεπε να απασχολεί πρώτα και κύρια τον πρωθυπουργό που το τελευταίο διάστημα επιστρέφει από επισκέψεις στο εξωτερικό με μια νέα συμφωνία εξοπλισμού χωρίς προηγούμενη απόφαση ή εισήγηση της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων 
ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορεί να γίνεται επίκληση της δημοσιονομικής στενότητας μόνο σε ότι αφορά την απόδοση στα Μετοχικά Ταμεία των χρημάτων που δικαιούνται ως αντιστάθμισμα της απουσίας επικουρικής ασφάλισης 
ΕΠΕΙΔΗ τα μερίσματα που αποδίδουν τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια στερώντας από τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού πολύτιμους συνταξιοδοτικούς ουσιαστικά πόρους 
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
Σχεδιάζει η κυβέρνηση να περιορίσει το ύψος των ποσών που αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία από τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως προτείνει ο ΑΝΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης αδιαφορώντας πρακτικά για την απουσία επικουρικής ασφάλισης στο εν λόγω προσωπικό και στερώντας πολύτιμους πόρους από τα Μετοχικά Ταμεία;
 
  
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αβραμάκης Ελευθέριος
Καλαματιανός Διονύσης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κώστας
Μάλαμα Κυριακή
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τζάκρη Θεοδώρα
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Ψυχογιός Γιώργος