Συνάντηση της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. με τον υφυπουργό κ.Τάσο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ 9-11-2015

Συνάντηση της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. με τον υφυπουργό  κ.Τάσο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ 9-11-2015
Τελευταία ενημέρωση 12/11/2015


Την 09-11-15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας, με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Tάσο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ .
Η Ομοσπονδία μας συνεχάρη τον  κ. Υφυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.  Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, έγινε μέσα  σε κλίμα κατανόησης και έδωσε την ευκαιρία να τεθούν λεπτομερώς όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους Απόστρατους, με κυρίαρχο το Οικονομικό-Ασφαλιστικό και τις πιθανές μειώσεις στις συντάξεις. Ειδικότερα:
1.ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Τονίσαμε την ιδιαίτερα δυσμενή μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στα στελέχη μας, με τις δυσανάλογα, σε  σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων περικοπές, με ρυθμίσεις αντισυνταγματικών νόμων (Ν.4093/2012) που αποτελούν την επιτομή της απαξίωσης και ευθείας  προσβολής κατά του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους, με την  κατάταξή  των αποστράτων  στις τελευταίες βαθμίδες των συνταξιοδοτικών παροχών. Η ΔΙΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ των αποστράτων αποτελεί  πρωτοφανή  επαχθή  διάκριση σε  βάρος τους και πρέπει να αρθεί  άμεσα αυτή η αδικία. Εξηγήσαμε ότι  είναι απαράδεκτη η επιδεικτική αγνόηση της πραγματικότητας, ότι οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των  Σ.Α. ήταν και  είναι η χαμηλότερα, με τεράστια διαφορά, αμειβόμενοι, έναντι όλων των άλλων των κατηγοριών των ειδικών μισθολογίων, ότι είναι αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν το αίμα τους  για να προασπίσουν την εθνική άμυνα, τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αρθούν οι αδικίες και να μην υποστούν νέες  μειώσεις τα στελέχη μας στην ενέργεια και αποστρατεία, ιδιαίτερα δε οι απόστρατοι, ενόψει του νέου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού  νομοσχεδίου, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προσεχώς.
2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΤΟΥ Σ τ Ε:  Εξηγήσαμε ότι δημιουργεί έντονη ανησυχία στον Κλάδο μας  η καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων  του Ελεγκτικού Συνεδρίου και  του Σ τ Ε (2192/13-6-14 απόφαση της Ολομελείας, με την οποία  ζήτησε την αναπροσαρμογή των μισθών των εν ενεργεία και ως επακόλουθο και των συνταξιοδοτικών πράξεων, στο ύψος της 31-07-2012), οι οποίες  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την αντισυνταγματικότητα του Ν.4093/2012 και επιβάλλεται να εφαρμοσθούν άμεσα, στην ολότητά τους και όχι μερικώς, όπως έγινε με το Ν.4307/14.
3.  Τ Ε Α Π Α Σ Α: Αναλύσαμε ότι είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις   του Ν.4334/2015, με τις οποίες εντάσσεται το ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ, (παρότι με  το Ν. 4331/2-7-15, δόθηκε παράταση για αυτοτέλεια του Ταμείου  έως 31-12-15) και θέσαμε ως   εναλλακτική λύση τη δημιουργία ασφαλιστικού πυλώνα  για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία.  Αναφερθήκαμε στην ανάγκη για τη   διατήρηση της αυτοτέλειας των επικουρικών συντάξεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση νέων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, μετά τα νέα δεδομένα ( κούρεμα ομολόγων, απουσία προσλήψεων κλπ), αποτελεί μείζον ζήτημα η βιωσιμότητα των Ταμείων, καθώς και  στην ανάγκη «ανακεφαλαιοποίησης» του ασφαλιστικού συστήματος, για να αρθούν οι συνέπειες του «ολέθριου», για την προϊούσα επιδείνωση της κατάστασης στο ασφαλιστικό σύστημα, PSI.
4.ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ- ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Ενόψει του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των «κυοφορούμενων» εξελίξεων, ζητήσαμε να μη θιγούν τα υφιστάμενα ποσοστά αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεών μας, καθώς και τα ηλικιακά κριτήρια, λόγω των ειδικών συνθηκών και ρυθμίσεων που διέπουν τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Ταυτόχρονα γνωστοποιήσαμε  στον κ. Υφυπουργό, ότι οι Απόστρατοι θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά, σε περίπτωση που για μία ακόμη φορά καταστούν τα θύματα, τόσο από τη μη εφαρμογή στο ακέραιο της απόφασης του Σ τα Ε, όσο και από ενδεχόμενες   νέες περικοπές   στα  σχεδιαζόμενα  μέτρα των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Καλούμε, με την ευκαιρία  και πάλι   όλους τους Απόστρατους να είναι σε εγρήγορση  και να δώσουν μαζικό παρόν στην προγραμματισμένη κοινή  συγκέντρωση  των στελεχών των Ενόπλων  Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, στις 20 Νοεμβρίου και ώρα 1500 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Από το Δ.Σ. της ΠΟΑΑΣΑ παρέστησαν οι: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος, ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσέας,  ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας και   ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Χρυσόστομος. Στη συνάντηση παρέστη και η Βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ Ελένη.