Τα εγκαίνια του αρχιεπισκοπικού προσκυνηματικού Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη

Τα εγκαίνια του αρχιεπισκοπικού προσκυνηματικού Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη
Τελευταία ενημέρωση 04/11/2024

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα με επισημότητα τα εγκαίνια του Ιερού Αρχιεπισκοπικού προσκυνηματικού Παρεκκλησίου του  Αγίου Γεωργίου πρώην Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αφού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων πέριξ του ναού, στη συνέχεια τα λείψανα τοποθετήθηκαν στην αγία τράπεζα και ακολούθησε το κέρωμα, το πλύσιμο της επιφάνειας, το μύρωμα και η επίστρωση με το κατασάρκιο.
Στην τελετή των εγκαινίων και την πρώτη θεία λειτουργία της εγκαινιασμένης τραπέζης, προεξήρχε ο επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Διευθυντή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση, τον προϊστάμενο του ιερού παρεκκλησίου, αρχιμανδρίτη Σιλουανό Βισάν και τους τελετάρχες των εγκαινίων, αρχιμανδρίτη Φιλούμενο Ρούμπη, Γενικό Γραμματέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σάπικα, προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο αρχιμανδρίτης Φιλούμενος Ρούμπης ανέλυε τα τελούμενα των εγκαινίων στους πιστούς, ενώ ο θεοφιλέστατος στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο για την ευλογία που παρείχε ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ιερού παρεκκλησίου και εξήρε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, οι οποίοι με κόπους και θυσίες επανέστησαν τον ναό του αγίου Γεωργίου που θυμίζει την υπέρτατη θυσία των μελών της Βασιλικής Χωροφυλακής, η οποία αγωνίστηκε για να παραμείνει ελεύθερη η πατρίδα μας.
Παράλληλα, επαίνεσε τον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Σιλουανό Βισάν και όλους τους συνεργάτες που κοπίασαν και προσέφεραν τα μέγιστα εμφανώς και αφανώς, ώστε ο αρχιεπισκοπικός αυτός ναός να αποτελεί για την περιοχή ένα πραγματικό κόσμημα δίπλα από την Ακρόπολη. Ο επίσκοπός Ρωγών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον π. Αλέξιο Κουρτέση, ο οποίος, είναι εκείνος που θωρακίζει πνευματικά τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τους τελετάρχες των εγκαινίων, π. Φιλούμενο και π. Αλέξιο.
Με τη σειρά του, ο π. Σιλουανός Βισάν, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον Πρωτοσύγκελλο π. Βαρνάβα Θεοχάρη, για την ευλογία και την ακούραστη φροντίδα που δείξανε για την λειτουργία του αρχιεπισκοπικού παρεκκλησίου και όλους τους υπόλοιπους.
Κλείνοντας, ο π. Σιλουανός υπογράμμισε πως, «αυτό το διάστημα των προετοιμασιών για την σημερινή εορτή των εγκαινίων αναρωτιόμουν: ο ναός είναι ένα «δώρο ή προσφορά» του ανθρώπου προς τον Θεό ή του Θεού προς τον άνθρωπο; Ευγνωμονώ τον Θεό που με αξίωσε να λειτουργήσω σε αυτό το θυσιαστήριο, γιατί για εμένα είναι ενάς τόπος ιερός και ποτισμένος με το αίμα των ηρώων μας», κατέληξε.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 ο όρθρος, η τελετή της ακολουθίας των εγκαινίων και ο καθαγιασμός της αγίας τραπέζης του Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, πρώην Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη (Μουσείο Ακρόπολης).
  Παρέστησαν οι Πρόεδροι της Π.Ο.Α.Σ.Α. και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ΜΠΕΤΤΑΣ Δημήτριος και Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α  ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑΣ Νικόλαος , οι επίτιμοι πρόεδροι της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.Ταξίαρχος Χωροφυλακής ε.α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος και Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος , ο πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. και μέλος του Δ.Σ. αυτής ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και άλλα μέλη των ΔΣ  , πρόεδροι και απόστρατοι , μέλη Συνδέσμων- Ενώσεων και  πλήθος προσκυνητών 

Μετά το τελετουργικό ακολούθησε πανηγυρική ομιλία από τον Π΄ροεδρο του ΣΑΠΑΣΑ Αντιστράτηγου ε.α ΕΛ.ΑΣ. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑ  Νικολάου

Θεοφιλέστατε, Πανοσιολογιότατοι, Αιδεσιμότατοι,
Κύριοι, κύριοι Πρόεδροι των Σωματείων, Φίλων και Λεσχών ένα αποστρατεία και εν ενεργεία  στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Φίλοι και Μέλη των Συνδέσμων αποστράτων, Αγαπητοί προσκυνητές.
 
Ο ʼγιος Γεώργιος αποκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Είναι από τους πιο επιφανείς και αγαπητούς Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Ήταν Έλληνας στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού. Καταγόταν από την Καππαδοκία και υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Το 303 μ.Χ., ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές διωγμού κατά των χριστιανών και ομολόγησε την πίστη του. Τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αργότερα ανακηρύχτηκε ʼγιος ως χριστιανός μάρτυρας. Ο ʼγιος Γεώργιος θεωρείται ʼγιος της Ορθόδοξης, της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας. Πολλοί εκκλησιαστικοί ποιητές, όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός, του αφιέρωσαν διθυραμβικούς ύμνους και εγκώμια. Παλαιότερα  εικονίζονταν τόσο ως προστάτης των στρατιωτών όσο και ως κατεξοχήν κατακτητής του κακού. Αργότερα η εικόνα απέκτησε μορφή και κίνηση θαρραλέου στρατιωτικού, εκείνου που κάθε φορά δοξάζεται στο πεδίο της μάχης. Οι αλλαγές στην εικονογραφία του Αγίου συμπίπτουν με τις αλλαγές στην έννοια του Αυτοκράτορα, καθώς και το εκάστοτε ιστορικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ζωγράφος Μπερνάτ Μαρτορέλλ, που το 1430 τον απεικονίζει ιππότη φορώντας κόκκινο σταυρό σε λευκό μανδύα και πάνω σε άσπρο άλογο να νικά το δράκο. Ο πλέον διαδεδομένος χριστιανικός και ελληνικός εικονογραφικός τύπος είναι αυτός του καβαλάρη Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει με το  δόρυ του έναν δράκο. Μια συμβολική εικόνα, ένας γλωσσικός κώδικας, που στη θέση του δράκου τοποθετείται κάθε κατακτητής, κάθε εισβολέας και σε δεύτερη σκέψη κάθε πηγή κακού.
Αυτή τη μορφή, αυτόν τον στρατηλάτη, όπως ομολόγησαν μαχόμενοι υπερασπιστές του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη τον Δεκέμβριο του 1944, είδαν να καλπάζει και να προελαύνει πάνω και γύρω από τα προπύργια και τους μαντρότοιχους του οχυρού. Για όσους το πιστεύουν ήταν θαύμα. Για άλλους ήταν η απόγνωση της μειονεκτικής θέσης, ο λιγοστός ύπνος και η μεγάλη ένταση της μάχης ανάμεσα σε κρύο, βροχή και καταστροφή, που έκαναν την προσμονή βοήθειας Θεού, όραμα ορατής σκιάς Αγίου πάνω σε άλογο  ανάμεσα στα χαλάσματα, τα όπλα, τις εκρήξεις και τους νεκρούς. Είναι, όμως, αλήθεια ότι όσοι σώθηκαν και νίκησαν, πίστεψαν στη θεϊκή λυτρωτική βοήθεια του Αι Γιώργη, καθώς τον παρακαλούσαν για περισσότερη λάμψη, περισσότερες αστραπές να βλέπουν τον αντίπαλο.
Στη μετέπειτα των μαχών συγκέντρωση, τα Χριστούγεννα του 1944, ο επικεφαλής Συνταγματάρχης Γεώργιος ΣΑΜΟΥΗΛ συνεχάρη τους επιζώντες μαχητές για τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση που έδειξαν, στην αντιμετώπιση των επίβουλων εχθρών της πολιτείας και της δημοκρατίας. Τους χαρακτήρισε γνήσιους συνεχιστές των ηρώων της φυλής και άξιους για την πατρίδα. 
Για πρώτη φορά μετά από τη δοκιμασία που είχαν υποστεί, βρήκαν την ευκαιρία να αναλογισθούν τις δραματικές στιγμές που έζησαν και την κόλαση της μάχης που βίωσαν και να αφηγηθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, όσα είχαν ζήσει τις δύσκολες εκείνες ώρες, οι οποίες τώρα, φάνταζαν ένα εφιαλτικό όνειρο. Εκεί, μέσα στην κατανυκτική θρησκευτική και εθνική έξαρση και με τις αφηγήσεις να ευχαριστούν τον ʼγιο δημιουργήθηκε και η ιδέα της ανέγερσης ενός Ναού μέσα στον περίβολο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, αφιερωμένο στον Στρατηλάτη ʼγιο Γεώργιο. Έκριναν ότι αυτό ήταν τουλάχιστον υποχρέωσή τους, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, για την παρουσία της οπτασίας Του και την ηθική τόνωση των μαχητών στις δύσκολες στιγμές του αγώνα τους.
Αγαπητοί φίλοι, προσκεκλημένοι και προσκυνητές. 
Η πρόταση εκείνη έγινε αμέσως αποδεκτή από όλους. Ήταν η αρχή και το έναυσμα για την ανέγερση του Ναού και μάλιστα τοποθετήθηκαν πρώτοι στη συνεισφορά για την πραγματοποίηση του ιερού αυτού σκοπού. Στη σκέψη τους προστέθηκε με την οικοδόμηση του Ναού η διατήρηση της μνήμης των συμπολεμιστών συναδέλφων τους και θα αποτελούσε μόνιμο χώρο για την τέλεση των ετησίων μνημοσύνων για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ακολούθησε έρανος και προστέθηκαν πρόθυμοι κάτοικοι της περιοχής που έζησαν τότε από κοντά τη διάρκεια και την ένταση των μαχών. Για τον ιερό αυτό σκοπό έσπευσαν να προσφέρουν χρήματα, αλλά και όσοι δεν τα διέθεταν, δώρισαν αντικείμενα ή κειμήλια.
Η ανέγερση απαιτούσε διαδικασίες και υπέρογκες δαπάνες σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν σε πτώχευση. Με έγκριση του Αρχηγείου της Χωροφυλακής αποφασίσθηκε και εκχωρήθηκε ένα από τα βοηθητικά κτίρια του συγκροτήματος Μακρυγιάννη που έκριναν κατάλληλο για τον σκοπό αυτό. Το κτήριο βρισκόταν στη βορειοδυτική πλευρά του περιβόλου του Συντάγματος, κοντά στην οδό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα και ο Ναός άρχισε να λειτουργεί. Το κτίριο του Ναού ανακαινίσθηκε αργότερα το 1949.
Το έτος 1975, η Πολιτεία παραχώρησε τον χώρο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Μουσείου Ακρόπολης. Οι Υπηρεσίες Χωροφυλακής του Συντάγματος, ήταν στον χώρο από το 1936. Τα Δεκεμβριανά δικαίωσαν τον υποδειγματικό εξοπλισμό τους για την τάξη και την άμυνα των Αθηνών. Ήταν γραφτό το χώμα να ποτισθεί τότε με το αίμα ηρώων και τη δόξα θυσίας πεσόντων και τραυματισμένων υπερασπιστών του καθήκοντος και του όρκου τους για την προστασία της πατρίδας.
Η ανάπλαση της περιοχής επέβαλε την κατεδάφιση του Ναού και χάριν της χριστιανικής δεοντολογίας, του ενδιαφέροντος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της εκκλησιαστικής κανονικότητας για τη διατήρηση του Ναού, το Υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε το σημερινό νεοκλασικού τύπου κτήριο, ειδικά προσαρμοσμένο στο ευρύτερο περιβάλλον. Το κτήριο διαμορφώθηκε σε Ναό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπου και μεταφέρθηκαν οι εικόνες και τα άλλα ιερά αντικείμενα του παλαιού Ναού. Παραδόθηκε σε λειτουργία το έτος 2000. 
Οι γυμνοί τοίχοι και ο εσωτερικός χώρος χωρίς τέμπλο τόνιζαν όλες τις ελλείψεις του. Υπήρχε, επομένως, άμεση ανάγκη αγιογράφησης, εξωραϊσμού και διακόσμησης. (του Ναού). Η Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας (νυν ΠΟΑΣΑ) και ο τοπικός πολυμελής Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών για ηθικούς και ιστορικούς λόγους δεν παρέμειναν αδιάφοροι και αναζήτησαν συμμάχους και πόρους για την έναρξη εργασιών. 
Το έτος 2005,η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τοποθετεί στον Ναό Εφημέριο τον μακαριστό πατέρα Ιωάννη Κεραμιτζή, έναν ιερέα δραστήριο, με ευλάβεια και σεβασμό στον Ιερό Χώρο του Μακρυγιάννη. Με τη σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση της Πρεσβυτέρας του Γεωργίας ανέπτυξαν δραστηριότητες για ευπρεπισμό του Ναού. Με το παράδειγμα της προσωπικής τους εργασίας, αρκετά στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εργολάβοι των έργων ανέγερσης του Μουσείου Ακρόπολης τους ενίσχυσαν αφιλοκερδώς στην προσπάθεια αυτή.
Τα λίγα έσοδα του Παρεκκλησίου, όμως, δεν αρκούσαν. Με οργανωμένη προσέγγιση και πλήρη κατανόηση, το κοινό ενδιαφέρον Ομοσπονδίας, Συνδέσμου Αθηνών και Ιερέα, για διακόσμηση με οικονομική στήριξη, ωρίμασε και απέδωσε καρπούς. Η Ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση, όχι μόνο για τον ευπρεπισμό του χώρου προσκυνήματος, αλλά και για την ανάδειξη σταθερού ιστορικού μνημείου γεγονότων που διαδραματίσθηκαν εκεί. Μετά από ανακοίνωση σε Ενώσεις και Συνδέσμους της επικράτειας του στόχου των δωρεών, συγκεντρώθηκαν, από προσφορές αποστράτων, φίλων της αστυνομίας, κατοίκων της περιοχής και του συνόλου των μελών του Συνδέσμου Αθηνών, ικανά ποσά που εξυπηρέτησαν όλες τις παρεμβάσεις.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα ο Ναός, το Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου διακοσμείται από τη μοναδική σύνθετη αγιογράφηση (έργα ετών 2006–2008 των αγιογράφων Δημητρίου Πατουχέα και Ονούφριου Γράμμου), όπου οι ʼγιοι των Αθηνών απεικονίζονται στο σύνολό τους στον ίδιο Ναό, από το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού, εξαίρετο έργο τέχνης του φιλότεχνου αναδόχου Γεώργιου Φαλιαρίδη (2010-2011) και από τις Αγιορείτικης τεχνοτροπίας ιερές εικόνες αυτού. Είναι το αποτέλεσμα ευγενικής σύνθεσης προσφοράς, κόπων και αγάπης ως έμπρακτη έκφραση ευγνωμοσύνης στουςηρωικούς άνδρες της Χωροφυλακής και του Στρατού.
Από το έτος 2021 το Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου τελεί υπό την αιγίδα των συνδημιουργών του και μεγάλων δωρητών, της Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, οι οποίοι συνδράμουν απόλυτα οικονομικά τη διορισμένη Διαχειριστική Επιτροπή για το σύνολο της λειτουργίας του. Στις προτεραιότητές τους εξέχουσα θέση έχουν πάντα, η αγαστή συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τη Διεύθυνση του Μουσείου Ακρόπολης και τους ευλαβείς προσκυνητές. Κοινός στόχος η διατήρηση, η βελτίωση, η προβολή και η επισκεψιμότητα του χώρου.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, 
Η διατήρηση της μνήμης των πεσόντων στον τόπο αυτό, μαχητών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού Στρατού, είναι ηθικό και άσβεστο χρέος μας αφού η θυσία τους αποτέλεσε σταθμό στη μεταπολεμική περίοδο της χώρας αποκλείοντας κάθε προσπάθεια εγκατάστασης καθεστώτων ολοκληρωτισμού. Πολιτεία, ελευθερία και νομιμότητα διαφυλάχθηκαν και η Ελλάδα, πάρα τα μετέπειτα δεινά του εμφυλίου, εξελίχθηκε, προχώρησε, ενισχύθηκε και διακρίνεται σήμερα στο κοντινό και ευρύτερο γεωστρατηγικό της περιβάλλον.  
Εκφράζοντας το σύνολο των αποστράτων συναδέλφων μας, εμείς ως δωρητές και συνδημιουργοί του Ιερού αρχιεπισκοπικού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, επιβεβαιώνουμε στα σημερινά εγκαίνιά του την αμέριστη υποστήριξη στη διοικούσα Διαχειριστική του Επιτροπή, ώστε αυτό να λειτουργεί υποδειγματικά την ιερή αποστολή του, ως τόπος θρησκευτικής λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και να στέκεται ιερό μνημείο θυσίας πεσόντων ηρώων της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας για την προστασία της δημοκρατίας και των εθνικών ιδανικών.-
Σας ευχαριστώ.-
 
Η ομιλία του προέδρου της Π.Ο.Α.Σ.Α. Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ ΜΠΕΤΤΑ Δημητρίου
Θεοφιλέστατε, Πανοσιολογιότατοι, Αιδεσιμότατοι Πατέρες, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί αδελφοί εν Κυρίω.

Με αίσθημα  βαθείας ευγνωμοσύνης και ευλογίας, λαμβάνω το λόγο εις τη σημερινή  χαρμόσυνο περίσταση των ιερών Εγκαινίων του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, το οποίο διά της Θείας Προνοίας ανεγέρθη εις τούτον τον ιστορικόν τόπον.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί αποκορύφωση των προσπαθειών μας, και διά της χάριτος του Θεού και των πρεσβειών του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ευελπιστούμε ότι τούτο το Παρεκκλήσιο θα καταστεί τόπος ιεράς προσευχής, ευλαβείας και πνευματικής ανατάσεως διά τις τωρινές και μελλοντικές  γενεές. Εδώ, εις τον ιερόν τούτον τόπον, θα συνεχίσει να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου και να εκζητείται το έλεος Αυτού εις πάντας ημάς.
Η Ομοσπονδία μας και ο Σύνδεσμος των Αποστράτων, με βαθειά αίσθηση του χρέους έναντι της Ιστορίας και της παραδόσεως των Σωμάτων Ασφαλείας, εργάσθησαν άοκνα διά την ολοκλήρωση  του έργου τούτου, το οποίον αποτελεί ζωντανή μαρτυρία πίστεως, ευσέβειας και αφοσιώσεως εις τα ιερά της Εκκλησίας μας. Δι' ευχών πάντων των Αγίων, ευχόμεθα όπως ο ʼγιος Γεώργιος, ο ένδοξος Μεγαλομάρτυς, επαγρυπνεί επί των πνευματικών αγώνων μας και χαρίζει εις πάντας ημάς υγεία, δύναμη και φωτισμό διά να συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθήκον μας εις την κοινωνία και το Έθνος.
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε,
Η Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για την άμεση ευγενική του ανταπόκριση και την καθοδήγηση στις προσπάθειές μας ως δωρητών, στην «κανονικότητα» της λειτουργίας του παρεκκλησίου και να μεταφέρετε σε εκείνον τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μας με ευχές υγείας και μακροημέρευσης.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά και εσάς προσωπικά για την προθυμία της συμμετοχής σας στην τέλεση των εγκαινίων του Αγίου Γεωργίου και θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας, να δεχθείτε ένα συμβολικό δώρο που σας προσφέρουμε ως ενθύμιο της σημερινής σας παρουσίας και  ως έκφραση της ευγνωμοσύνης και της αγάπης μας προς το σεβάσμιο πρόσωπό σας και το σπουδαίο έργο το οποίον επιτελείτε. Ευχόμεθα όπως ο Κύριος σας χαρίζει υγεία, δύναμη και φωτισμό, ίνα συνεχίσετε να καθοδηγείτε το ποίμνιό σας με αφοσίωση και σοφία


Ακολούθησε η ομιλία
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Το χρονικό της ιδρύσεως
Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2024
 
Νικολάου Ι. Κουτρουμπή
Επιτίμου Προέδρου της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α και Σ.ΑΠ.ΑΣ.Α Ταξίαρχου ε.α. της Ελληνικής Χωροφυλακης

25 Δεκεμβρίου 1945, η κακοκαιρία  είχε κοπάσει. Τα σύννεφα άφησαν χώρο για να περάσουν οι ακτίνες του ηλίου και  να ζεστάνουν το παγωμένο χώμα  του στρατοπέδου. Παρά ταύτα η ατμόσφαιρα ήταν βαριά . Όλα, γύρω, ήταν ασάλευτα και βουβά. Νεκρική σιγή βασίλευε παντού. Ο υπόκωφος  κρότος μερικών αραιών τουφεκιών ακούγονταν σποραδικά, από αλάργα, ήταν η απελπισμένη αντίδραση, μερικών μανιασμένων εθνικών απολωλότων  που κατησχυμένοι, και με τα χέρια τους βαμμένα από αδελφικό αίμα, εγκατέλειπαν την Αθήνα. Το αίμα σπαρμένο παντού, νωπό, σε μερικά σημεία, ακόμη άχνιζε. Σοροί  νεκρών χωροφυλάκων, όχι, δεν υπήρχαν και οι τελευταίοι που είχαν πέσει τους είχαν  περισυλλέξει,  οι συνάδελφοί τους και τους είχαν αποστείλει στο Νεκροτομείο. Τα φαντάσματά τους, όμως, οι σκιές τους, ευρίσκονταν ακόμη εκεί. Ναι τα έβλεπαν οι συμπολεμιστές τους, να τρέχουν στα πόστα τους, στα φυλάκια,  στις ταράτσες του στρατοπέδου, στους μαντρότοιχους  να φράζουν   με τα σώματά τους, κάθε πιθανό πέρασμα του εχθρού. Και η ιαχή ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, αντηχούσε παντού. Ναι έτσι ένοιωθαν, επηρεασμένοι από τη δίνη του πολέμου, επί τόσες ημέρες. Και  σε αυτή την κατάσταση πραγματικής αφασίας, τους υποδέχθηκε έναν, έναν, στο μεγάλο διάδρομο του Διοικητηρίου, ο Διοικητής του Συντάγματος. Ο Διοικητής τους, μαζί με όσους από το αποδεκατισμένο Επιτελείο του, είχαν επιβιώσει, Συνταγματάρχης της Χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ. Τους αγκάλιασε όλους και με δάκρυα στα μάτια τους επαναλάμβανε, «σώσατε την Αθήνα, σώσατε την Ελλάδα, η δημοκρατία επέζησε του ερυθρού ολοκληρωτισμού. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου σας συγχαίρει για τη επιτέλεση του καθήκοντός σας για άλλη μία φόρα,  η πατρίδα θα σας ευγνωμονεί».
Ήταν Χριστούγεννα, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας κι’  έπρεπε να τη γιορτάσουν, εκεί που βρίσκονταν, στο Στρατώνα και  με τα πενιχρά μέσα που είχαν. Έκαναν την προσευχή τους και έψαλαν μερικά τροπάρια .
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και ο εθνικός ύμνος.
Με κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκαν τα ονόματα των απόντων συναδέλφων τους, που είχαν πέσει υπέρ πίστεως και πατρίδος.  Νεκροί: Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές 18. Υπαξιωματικοί 56 Χωροφύλακες 87 ʼγγλοι 1 στρατιώτης, σύνολο 162.  Από γενικό σύνολο μαχητών 509. Και εψάλη  το ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΩΝ Η ΜΝΗΜΗ.
Πως άντεξαν μία περίπου εβδομάδα, κάτω από καταιγισμό φονικών επιθέσεων, χωρίς προμήθειες και ενισχύσεις και με άθλιες καιρικές συνθήκες; Θαύμα !!! Ο ʼγιος Γεώργιος!! Ο ʼγιος , τους ενέπνεε και τους προστάτευε. Τον έβλεπαν σαν όραμα, σα λάμψη, να κινείται ακούραστος  στην πρώτη γραμμή, από φυλάκιο σε φυλάκιο.  Αυτό, το πίστευαν ακόμη και τώρα, όλοι όσοι επέζησαν, ότι επρόκειτο  για θαύμα. Γι’ αυτό,  όλοι με μια γνώμη και μια φωνή, το αποφάσισαν. «Να τους κτίσουμε το Ναό τους, φώναξαν. Σ’ αυτόν εδώ το χώρο, που τον καθαγίασαν με το αίμα τους και τον κατέστησαν, τόπο προσκυνήματος και ιστορικής μνήμης. Να γίνονται μνημόσυνα, να  τιμάται η μνήμη τους και να βρίσκουν  καταφυγή οι ψυχές τους.  Το δικαιούνται». Και πρώτοι αυτοί,  κατέβαλαν τον όβολό τους, για να γίνει η απόφαση πράξη. Ακολούθησαν το παράδειγμά τους, οι επιγενόμενοι συνάδελφοί τους, εν ενεργεία και αποστρατεία και απλοί άνθρωποι της γειτονιάς. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Τον συντήρησαν και τον εξωράισαν. Και ήλθε η Εκκλησία η μεγάλη μάνα της χριστιανοσύνης και έθεσε υπό τη σκέπη της το θεάρεστο αυτό έργο. Και έκτοτε, έζησε ο τόπος αυτός στιγμές συγκλονιστικές. Στιγμές εθνικού μεγαλείου και δόξας.  Χιλιάδες λαού, με επικεφαλής την πολιτειακή και την πολιτική εξουσία, με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας  και όλων των Αρχών της Χώρας, με κατάνυξη παρακολουθούσαν την επιμνημόσυνη δέηση και παρακολουθούσαν τους πανηγυρικούς που εκφωνούσαν εμπνευσμένοι ρήτορες, ιστορούντες τη μεγάλη συμβολή των μαχητών του Μακρυγιάννη στη σωτηρία των Αθηνών.
Την εκδήλωση αυτή συνεχίζουν να την οργανώνουν μέχρι σήμερα, οι Απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, στα πλαίσια των νέων δεδομένων, αλλά με την ίδια πίστη. Χωρίς μνησικακία αλλά με λύπη για τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσαν στην πατρίδα μας, άνθρωποι που πίστεψαν σε μια ιδεολογία που αντί για ευημερία που υποσχόταν, αποδείχθηκε ότι ήταν φορέας αίματος και συμφοράς.
Θεοφιλέστατε,  Επίσκοπε Ρωγών κ.Φιλόθεε, είναι γνωστό ότι η Εκκλησία πράττει το χρέος της. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β΄ και εσάς προσωπικώς για τη μεγάλη τιμή, και το ενδιαφέρον που δείξατε, να εγκαινιάσετε τον απέριττο αλλά πλήρη συμβολισμών  Ι,Ν. του Αγίου Γεωργίου του Συντάγματος Χωροφυλακής  Μακρυγιάννη, με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη. Με την πραγματοποίηση, σήμερα, των εγκαινίων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, αποκτά πλήρη χριστιανική υπόσταση, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας και θα λειτουργεί απρόσκοπτα επιτελώντας την ιερή του αποστολή και  ανταποκρινόμενος στους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.