Υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ως 31 Δεκεμβρίου 2021

 Υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ως 31 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία ενημέρωση 28/04/2022

 Σας υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ως 31 Δεκεμβρίου 2021 

 
1-Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ, εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά, ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
 2-Αναδρομικά που για όποιον δήποτε λόγο  δεν έχουν  δηλωθεί:  Οι φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν ότι είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα παρελθόντων ετών ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό σημείωμα, έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. 
 3-Φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν  :οι κληρονόμοι αποβιωσάντων το 2020 για να υποβάλλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις του 2020. 
 4:  Φόρος εισοδήματος- ΕΝΦΙΑ- ΦΠΑ.  Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ .
  5:ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ   :Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί χρονική παράταση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. 
 
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ :Στο άρθρο 14  τροπολογίας  (που κατατέθηκε στη Βουλή),  ότι για την ακινησία στα οχήματα τα πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς, που δήλωσαν on line ακινησία (κρατάνε τις πινακίδες σπίτι) αλλά θα συλληφθούν να κυκλοφορούν το όχημα,  ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια!
 
 Νίκος Ουρανός
Οικονομολόγος- Μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΑ