Ανοίγει το Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανοίγει το Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας
Τελευταία ενημέρωση 28/06/2015

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης στην παρουσίαση  σήμερα του ΠΟ.Κ.Ε.Α., (11.6.2015) δήλωσε τα εξής σχετικά με το Ιστορικό Αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας και μέσα απο αυτή των Ιστορικών   Σωμάτων της Ελληνικής  Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων .<< Παράλληλα με το ΠΟΚΕΑ, ανοίγουμε και το Ιστορικό Αρχείο της Αστυνομίας. Μία επιτροπή από ιστορικούς, καθηγητές, ειδικούς έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας, για να γίνει η πρώτη καταγραφή και κατηγοριοποίηση ενός τεράστιου υλικού εκατομμυρίων σελίδων, που, ευτυχώς, διαφυλάχθηκε μέχρι σήμερα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, με χρηματοδότηση που θα λάβουμε μέσω ΕΣΠΑ, με τη βοήθεια του ΚΕ.ΜΕ.Α. και τη συνδρομή άλλων φορέων, θα έχουμε τα πρώτα δείγματα, περίπου ένα εκατομμύριο σελίδων ιστορίας, που δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία.
Μέσα από υλικό –σε ορισμένες περιπτώσεις και οπτικό- θα ξαναδούμε την ελληνική ιστορία. Θα την ξαναδούμε όμως στην πραγματική της διάσταση κι όχι όπως γράφεται στην Ελλάδα, δηλαδή με ιδεολογήματα και στερεότυπα της λογικής «οι καλοί και οι κακοί», «οι φίλοι και οι εχθροί». Θα την ξαναδούμε με ντοκουμέντα όμως, όχι με βάση την άποψη του καθενός.Ιδίως σε αυτή τη δύσκολη φάση της προσπάθειας συμφιλίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία, όπου η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή υποβάθμιση του ρόλου, του θεσμού της Δημοκρατίας που είναι ή αστυνομία, είναι αδιανόητη, έχουμε ανάγκη από αλήθειες ».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαι συμπαραστάτης στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των αστυνομικών σωμάτων, στην εκπλήρωση του σκοπού σας και σε κάθε συνεργασία σε Εθνικό και σε Διεθνές επίπεδο». Επίσης, ευχαρίστησε τους προκατόχους του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας στην υλοποίηση του στόχου.>>