Οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων παρέδωσαν Υπόμνημα Διαμαρτυρία για τον κ. Πρωθυπουργό

Οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων παρέδωσαν Υπόμνημα Διαμαρτυρία για τον κ. Πρωθυπουργό
Τελευταία ενημέρωση 14/01/2023

Σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 εκπρόσωποι των  συνταξιουχικών οργανώσεων, ΙΚΑ,ΔΥ, Δικηγόρων, Ενόπλων Δυνάμεων, Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας( ΠΟΑΣΑ) κλπ, παρέδωσαν Υπόμνημα - Διαμαρτυρία στην ιδιαιτέρα του  Πρωθυπουργού, κυρία Σχοινά με θέμα την  αμεση  απόδοση της κράτησης 0,20 ευρώ ανά μήνα, απο το Υπουργείο Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ, υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων, σύμφωνα με το Ν.4387/2016. Την Ομοπσονδία μας εκπροσώπησε ο Α΄Αντιπρόεδρος και νομικός μας σύμβουλος ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας  .

                                  Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών
Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ
Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων
Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ.  210 52 29 442  
E-mail osika@otenet.gr


Κοινοποίηση :
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  
κ.. Κ. Χατζηδάκη
Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη  


Αθήνα 11/1/2023
Επιστολή Υπόμνησης  
Προς τον κ. Πρωθυπουργό
 
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
 
Μετά την συνάντησή σας με την αντιπροσωπεία μας στις 14/10/22, θεωρούμε αναγκαίο να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί σας και να σας υπενθυμίσουμε τη ρητή δέσμευσή σας για την απόδοση στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις των χρημάτων, που νόμιμα και με την θέληση των συνταξιούχων παρακρατούνται και προορίζονται για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Συγκεκριμένα η δέσμευση αυτή έγινε παρουσία της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Συνταξιούχων, των Υπουργών Γ. Γεραπετρίτη, Α. Σκέρτσου, Γ. Μπρατάκου, Π. Τσακλόγλου και της Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Καρασιώτου. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης απουσίαζε από την συνάντηση  λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης στο εξωτερικό, όπως μας ανακοινώθηκε.

Η  συζήτηση έγινε για όλα τα θέματα που σας είχαμε θέσει στο Υπόμνημά μας και αφού ακούσατε όλους τους συμμετέχοντες και τους κ. κ. Υπουργούς, που ήθελαν και πήραν τον λόγο στην συζήτηση, τέθηκε και το θέμα της καταβολής των παρακρατημένων εισφορών για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών δαπανών των οργανώσεών μας, των οποίων η απόδοση στις συνταξιουχικές Οργανώσεις μας προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19.

Στο θέμα αυτό, αφού πήρε το λόγο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου και απάντησε στην ερώτησή σας για το συνολικό ύψος του ποσού που έχει συσσωρευτεί και οφείλεται στις δικαιούχες οργανώσεις, στη συνέχεια εξέφρασε την θέση του ότι «τα χρήματα αυτά παρακρατούνται για τον σκοπό αυτό, άρα πρέπει να αποδοθούν στις δικαιούχες οργανώσεις».  
Τη συζήτηση κλείσατε εσείς, όπου, ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, ρητά και κατηγορηματικά δηλώσατε προς τιμή σας, ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί άμεσα, προκειμένου αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στους δικαιούχους.

Μάλιστα με το τέλος της συζήτησης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου συνάδελφος Ηλίας Ηλιόπουλος, σας ρώτησε: «Σε πόσο χρόνο κύριε Πρόεδρε θα αποδοθούν, ας πούμε μέχρι τέλος του χρόνου»; Η απάντησή σας ήταν «Ηλία αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα».
 
Κύριε Πρωθυπουργέ
Από εκείνη τη συνάντηση και συζήτησή μας, έχει περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας προς το Υπουργείο και τον κ. Υπουργό, να υπάρξει μία συνάντηση, να μας δοθεί έστω μια πληροφορία για το τι σκοπεύει το Υπουργείο να πράξει για την υλοποίηση της δέσμευσής σας, δεν έχουμε απολύτως καμία απάντηση.
Δεν ξέρουμε τι γίνεται με αυτό το ζήτημα, δεν ξέρουμε τι να πούμε στα 300 Σωματεία μας σε όλη τη χώρα, που ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ συνολικά η οικονομική κατάσταση των οργανώσεών μας έχει πέσει στο ναδίρ, δυσκολευόμαστε πλέον να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες μας.

ΚύριεΠρωθυπουργέ  
Κατόπιν όλων αυτών υποχρεωνόμαστε να απευθυνθούμε με την επιστολή αυτή και πάλι σε εσάς και να ζητήσουμε τη δική σας παρέμβαση, ώστε να πραγματωθεί η δέσμευσή σας, όπως εσείς την αναλάβατε ενώπιον μας. Εκτός των άλλων θεωρούμε πως αυτή η πρακτική, εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, δημιουργεί προβλήματα στην δική σας αξιοπιστία, με το δεδομένο πως, μετά τη συνάντησή μας, εμείς δημοσιοποιήσαμε σε όλη την χώρα, στα Σωματεία μας και τους συνταξιούχους αυτή σας την θέση και ρητή δέσμευση ως ένα θετικό γεγονός.
Πιστεύουμε ότι μετά από όλη αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατανομής και απόδοσης στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις των οφειλόμενων, άλλα περιθώρια για την υλοποίηση της δέσμευσης σας πέραν της 31/1/2023 δεν υπάρχουν.  
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την άμεση λύση του προβλήματος.                                                                           
                                    
Με τιμή
Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις