Διαμαρτυρία 2011 στο Καλλιμάρμαρο

Διαμαρτυρία 2011 στο Καλλιμάρμαρο
Τελευταία ενημέρωση 30/07/2019

Ο Οκτώβριος θα μείνει στην ιστορία των αστυνομικών κινητοποιήσεων με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στις 4 και τις 17 Οκτωβρίου 2011, στα Αρχηγεία των Σωμάτων Ασφαλείας και στα αρμόδια υπουργεία και στο αποκορύφωμά τους, στην Πλατεία Συντάγματος.
Όπως διαβάζουμε στο Χρονικό του συνδικαλισμού των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (σελ. 672) «Υπό τους πένθιμους ήχους μιας καμπάνας και κρατώντας αναμμένα κεριά στη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν ηρωικά στο καθήκον, οι διαδηλωτές στις 17/10 ξεκίνησαν από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και μέσω των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας, έφτασαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου άπλωσαν μαύρες σημαίες και μια αντιπροσωπεία επέδωσε το Ψήφισμά τους στους εκπροσώπους της. Στο αγαθό της ασφάλειας δεν χωρούν περικοπές, φώναζαν οι διαδηλωτές, αφιερώνοντας συμβολικά σε όλο το πολιτικό σύστημα και σε όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, διαχρονικά, τη θεατρική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», τραγικά επίκαιρη, λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με τις ξένες δυνάμεις να αποφασίζουν για τις δικές μας τύχες. 
«Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω», «Έχετε τσακίσει τη ζωή μας, μην πυροβολείτε την ψυχή μας», «Οι ένστολοι ποτέ δεν επαιτούν, αξιοπρέπεια το μόνο που ζητούν», «Τα πήρατε από δω, τα πήρατε από κει, δώστε και στους ένστολους χαριστική βολή», ήταν μερικά χαρακτηριστικά συνθήματα, που δονούσαν το κέντρο της Αθήνας πάνω από τέσσερις ώρες.
«Καταγγέλλουμε στον Ελληνικό Λαό ότι το αγαθό της ασφάλειας κινδυνεύει! Ο ένστολος οδηγείται στη φτώχεια και οι υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας εξωθούνται στο κλείσιμο, αφήνοντας απροστάτευτο τον απλό πολίτη, καθώς οι έχοντες και κατέχοντες θα εξακολουθήσουν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα προστασίας και ασφάλειας, που δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μόνος που παρουσιάζει στη Χώρα άνθιση τα τελευταία χρόνια», τονίζεται στο Ψήφισμα που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Ιδού πώς περιγράφει και η Φωνή των αποστράτων, το γεγονός:
«Την 17-10-2011 και ώρα 16.00 πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού σταδίου ογκώδης συγκέντρωση όλων των πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών οργανώσεων, των Πανελληνίων Οργανώσεων Αξιωματικών Αστυνομίας, Αστυνομικών Υπαλλήλων, των αντιστοίχων του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος ως και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σ.Α., με την συμμετοχή των Δ.Σ. και μελών των Συνδέσμων Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως και των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, ʼρτας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Σερρών.
Προς τους συγκεντρωθέντες απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, εκπρόσωποι των Πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΑΣΑ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος, καθώς και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ακολούθησε πορεία δια των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ριζάρη και Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την διασταύρωση με την οδό Ακαδημίας (έξωθεν της Βουλής των Ελλήνων), όπου οι μετέχοντες στην πορεία πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μέχρι την 20.00 ώρα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε πολύ καλά οργανωθεί, είχε παλμό και ακούσθηκαν συνθήματα κατά της ανάλγητης συμπεριφοράς της Κυβερνήσεως σε βάρος των εν ενεργεία και αποστρατεία ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Έληξε δε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο, όπως αρμόζει στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας».     
Οι ένστολοι, λοιπόν, μίλησαν, και μίλησαν ηχηρότατα: ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ! Είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς.