103η Επέτειος της απελευθέρωσης του Δαμασίου Τυρνάβου Οκτωβρίου 1912

103η Επέτειος της απελευθέρωσης του Δαμασίου Τυρνάβου Οκτωβρίου 1912
Τελευταία ενημέρωση 26/10/2015

Με επισημότητα ολοκληρώθηκαν στο Δαμάσι Τυρνάβου οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την απελευθέρωση του χωριού από τον τουρκικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1912.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Τυρνάβου, την Τοπική κοινότητα και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δαμασίου έγιναν σε δύο ημέρες. Στην πρώτη πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία και μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και φορείς του χωριού.
Στον πανηγυρικό της ημέρας ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Δαμασίου κ. Νίκος Γεωργάκης έκανε μια προσεγμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωση, όπως η γενική επιστράτευση της 17ης Σεπτεμβρίου 1912. Ο κ. Γεωργάκης αναφέρθηκε επίσης στις αυθαιρεσίες που υφίσταντο οι Δαμασιώτες από τον Τουρκικό τακτικό στρατό, αλλά και άτακτους τα χρόνια που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, αλλά και τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Δαμασιώτες στον Ελληνικό στρατό.
Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων είχε πολιτιστικό χαρακτήρα και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του «Δελήχειου» Ιδρύματος.
Συμμετείχαν το χορευτικό του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δαμασίου υπό την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου κ. Πέτρου Δημάκη. Συμμετείχαν επίσης τα χορευτικά συγκροτήματα του Ποντιακού Συλλόγου «Νιάτα» από τη Νάουσα, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μέρα της Πτολεμαΐδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφενδάμης Μακρύγιαλου Κατερίνης. Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων επίκαιρη ομιλία πραγματοποίησε η φιλόλογος – ιστορικός κ. Ζωγράφω Λούτσου, ενώ την επιμέλεια είχαν η κ. Χρύσα - Μαρία Ανδρέου και η κ. Κωνσταντίνα Τσέγκου.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Κώστας Κουλιός, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δαμασίου Γεώργιος Τσιανάκας, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου κ. Γρηγόρης Λέτσιος κ.α.