Αρχική σελίδα / Εορτές -Εκδηλώσεις -Επέτειοι / ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Κωνσταντινούπολη / ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τελευταία ενημέρωση
24/07/2020
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 54 Τ.Κ. 104 31 ΑΘΗΝΑ
e- mail:poaasa@yαhoo.gr ιστοσελίδα: www.poasa.gr
Τηλεφωνα : 210-5249884 ΦΑΞ: 210-5228253
Αθήνα , 13 Ιουλίου 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Π.Ο.Α.Σ.Α. για την Αγία Σοφία
Πράξη μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού φανατισμού και βαρβαρότητας, αποτελεί η μετατροπή ενός μοναδικού μνημείου οικουμενικού χαρακτήρα και πολιτιστικού αγαθού της ανθρωπότητας, όπως η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, προστατευόμενου από την UNECSO, σε τζαμί, με την αλαζονική -μονομερή ενέργεια της Τουρκίας. Παράλληλα αποτελεί ύψιστη προσβολή για τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, τις πανανθρώπινες αξίες και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο κατά το διεθνές δίκαιο από την Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς.
Το ύψιστο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της γεφύρωσης των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδίδεται για προσευχή μόνον των μουσουλμάνων, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο χώρος αυτός οικοδομήθηκε και λειτούργησε για αιώνες ως χριστιανικός ναός.
Πώς όμως, η πλήρης σύμπλευση της Τουρκικής δικαιοσύνης με την πολιτική εξουσία, εκχωρώντας αρμοδιότητα στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, που ανέτρεψε το ισχύον νομικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αναιρώντας προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή έννομη τάξη; Μπορεί η εσωτερική δικαιοταξία της Τουρκίας να παραβιάζει υπερεθνικού χαρακτήρα διατάξεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου;
Είναι λυπηρό όμως, γιατί διεθνείς φορείς, όπως η UNECSO, δεν άσκησαν το δικαίωμά τους με πρόσθετες παρεμβάσεις στην Τουρκική δικαιοσύνη πριν την έκδοση της απόφασης.
Δεν μας εκπλήσσει η στάση της Τουρκίας, γιατί για αιώνες ζουν με δανεική ιστορία, δανεικό πολιτισμό και δανεικά μνημεία, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η συλλογική «ενοχή» της Τουρκίας είναι να καταστρέφει αυτά που δεν έχει φτιάξει.
Μας εκπλήσσει η χαλαρότητα της δικής μας πολιτείας. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι, ούτε σε επίπεδο αποτροπής μιας τέτοιας μονομερούς απόφασης, αλλά ούτε και σε επίπεδο αντιδράσεων, μετά την έκδοση της απόφασης, υπήρξε ισοσθενής, με το μέγεθος του ανοσιουργήματος, στάση από τους διεθνείς φορείς, την Ε.Ε., αλλά και «ηγετικές» προσωπικότητες. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά!!!
Οι χλιαρές έως αναιμικές θέσεις - ανακοινώσεις υπουργείων εξωτερικών διαφόρων κρατών και οι ηχηρές - απουσίες οντοτήτων και διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων, μας προκαλούν εύλογη ανησυχία. Αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στο σκοταδισμό δεν ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η πόλις «εάλω» για δεύτερη φορά!!!
Ο παγκόσμια πολιτική, πολιτισμική, θρησκευτική, ανθρωπιστική, ηθική και νομική τάξη, που παραβιάσθηκε με βέβηλο τρόπο και ο άγραφος νόμος για την απουσία σεβασμού στη «γη που πατάς», θα πάρουν την «εκδίκησή τους» στο διάβα του χρόνου.